6 مرحله درجه بندی کاشی و سرامیک و دسته بندی آن

در بحث درجه بندی کاشی و سرامیک، کاشی‌ها را از نظر مرغوبیت و نداشتن عیب و نقص به چند درجه تقسیم می‌کنند، که نوع درجه و تاریخ تولید توسط شرکت تولیدکننده روی کارتن کاشی و سرامیک درج شده ‌است. بعد از خروج كاشي‌ها از خط كوره و منتقل شدن آنها روي پالت، به مدت 4 تا 5 ساعت در قسمت پالت‌ها باقي می‌مانند، بعد توسط دستگاهی مثل TGV و یا LGV به بخش درجه بندي منتقل مي‌شود. كاشي‌ها توسط دستگاه شماتيك از روي پالت برداشته ‌شده و روي خط درجه‌بندي گذاشته مي‌شوند.

مرحله اول: درجه بندی سطح ظاهری توسط اپراتورها

در این مرحله كار درجه بندي کاشی و سرامیک با سطح ظاهري، توسط اپراتورها انجام مي شود. در قسمت درجه‌بندي سطح ظاهري، اپراتورها به وسيله ماژيك روي كاشي درجه آن را مشخص مي‌كنند. اپراتورها در این مرحله براساس عيوب وجود در كاشي مثل لعاب برگشتي، ترك، جوش، كيفيت چاپ، رنگ، لب پريدگي و غيره كاشي ها را درجه بندي مي‌كنند. كلاً كاشي‌ها براساس سطح ظاهر، قوس و سايز درجه بندي مي‌شوند.

درجه بندی کاشی و سرامیک

مرحله دوم: قسمت قوس (بلانر)

بعد از قسمت سطح ظاهري كاشي‌، به قسمت قوس (بلانر) می‌رسد. در اين قسمت 5 عدد سنسور، در امتداد هم قراردارند كه هر سنسور داراي دو عدد چشم الكترونيكي است. سنسورها براساس اطلاعاتي كه به دستگاه داده‌شده‌اند كاشي را براساس قوس درجه‌بندي می‌كنند.

كاشي‌هاي محدب:

اگر کاشی….

  •  0/8 درصد خطا داشته‌باشد (درجه 1)
  •  0/1 درصد خطا داشته‌باشد (درجه2)
  •  3/1 درصد خطا داشته‌باشد (درجه3)

كاشي‌هاي مقعر:

اگر کاشی…

  •  0/5 درصد خطا داشته‌باشد (درجه 1)
  •  0/7 درصد خطا داشته‌باشد (درجه2)
  •  0/9 درصد خطا داشته‌باشد (درجه3)

مرحله سوم: قسمت کالیبره (سایزر)

بعد از عبور كاشي‌ها از اين قسمت به قسمت کالیبره (سایزر) می‌رسد كه كاشي‌ها از لحاظ سايز درجه بندي مي‌شوند. در قسمت درجه بندی کاشی و سرامیک از لحاظ سایز، تمامی کاشی‌های روی این خط، از سنسور‌هایی عبور می‌كنند که کاشی‌ها را اندازه‌گیری کرده و با کاشی سمپل(یه کاشی با سایز نرمال) مقایسه می‌کنند. بعد از اين قسمت، كاشي به دو عدد سنسور مادون قرمز می‌رسند كه درجه‌بندي كلي را انجام می‌دهند.

مرحله چهام: درجه بندی کلی

مثال: وقتي كاشي از لحاظ سطح ظاهر، درجه 1 خورده باشد از لحاظ قوس درجه 2 و از لحاظ سايز درجه 3 اعلام شده باشد، اين دو سنسور هميشه بزرگترين عدد را انتخاب مي‌كنند كه اين كاشي درجه 3 اعلام مي‌شود، چون كمترین عيب هم باعث می‌شود كه درجه ما فرق كند.

مرحله پنجم: سورتینگ و مرتب سازی

بعد از اين سنسورها، كاشي‌ها به بخش (سورتينگ) می‌رسند. در اين بخش 9 عدد استيكر (STAKER) وجود دارد. كاشي‌ها به وسيله استيكر‌ها مرتب شده و روي هم قرار می‌گيرند. در این قسمت کاشی‌ها در درجات مختلف جدا می‌شوند و توسط زنجير به قسمت بعدي منتقل می‌شوند.

درجه بندی کاشی و سرامیک

مرحله ششم: انتقال کاشی‌های جدا شده برای کارتن شدن

در اين قسمت كاشي‌ها توسط چند بازو به‌صورت مرتب در يک رديف قرار می‌گيرند. سپس كارتن‌ها به وسيله مكش باد به داخل دستگاه ورودي داده‌ شده و دور كاشي‌ها قرار می‌گیرد. بعد از خروج از اين قسمت جعبه كاشي به دستگاه (پرينتر) می‌رسد. وظیفه اين دستگاه، حک کردن كد، درجه و تاريخ توليد روي جعبه می‌باشد. بعد از قسمت پرينتر، دور كاشي با يک لايه پلاستيک پوشيده می‌شود و جعبه داخل دستگاه (شيرينگ) می‌رود. اين دستگاه با استفاده از حرارت موجود در خود، پلاستيک دور جعبه را سخت کرده و روي آن می‌چسباند. دماي اين دستگاه از 170تا 200 درجه قابل تغيير است كه در زمستان در دماي 200 درجه استفاده می‌شود. كارتن‌ها بعد از دستگاه (شيرينگ) برداشته‌شده و هر كارتن براساس درجه خود روي يک پالت گذاشته می‌شود. سپس پالت‌ها توسط دستگاه (ليفتراک) به قسمت انبار فرستاده‌ می‌شود.

تشخیص درجه بندی کاشی و سرامیک از روی ظاهر

✡️ کاشی درجه یک

کاشی‌هایی هستند که در آن هیچیک از عیوب 13گانه کیفیت سطح (به غیر از عیب های ترک بدنه،ترک لعاب، گوشه پریدگی و لب پریدگی در سطح قابل رؤیت) از فاصله یک متری مشاهده نشود.

✡️ کاشی درجه دو

کاشی‌هایی هستند که از نظر دید ظاهری یکی از معایب زیر را داشته باشند.
• کاشی‌هایی که در فاصله دو سانتیمتری تمامی کناره های سطح لعابدار آنها بیش از یک یا دو خال، به قطر حداکثر نیم میلیمتر وجود نداشته باشد.
• کاشی‌هایی که در تمامی کناره های سطح لعابدارشان فقط یک لکه لعاب نگرفتگی، حداکثر به ابعاد ۳*۲ میلیمتر وجود داشته باشد.

✡️ کاشی درجه سه

کاشی‌هایی هستند که از نظر دید ظاهری یکی از معایب زیر را داشته باشند. کاشی‌هایی که در سطح لعابدارشان فقط یک خال، به قطر حداکثر ۳ میلیمتر وجود داشته باشد.

✡️ کاشی درجه چهار
  • کاشی‌هایی هستند که از نظر دید ظاهری یکی از معایب زیر را داشته باشند:
  • کاشی‌هایی که در سطح لعابدارشان فقط ۲ یا ۳ خال به قطر حداکثر نیم میلیمتر داشته باشد.
  • کاشی‌هایی که در یکی از ۴ لبه شان تنها یک لعاب نگرفتگی، حداکثر به ابعاد ۱۰*۳ میلیمتر داشته باشند.
  • کاشی‌هایی که در کناره سطح لعابدارشان فقط دو لعاب نگرفتگی، حداکثر به ابعاد ۵*۲ میلیمتر داشته باشند.
  • کاشی‌هایی که در یکی از چهار گوشه شان تنها یک لب پریدگی ، حداکثر به ابعاد ۵*۳ میلیمتر داشته باشند.
  • کاشی‌هایی که در یکی از گوشه هایشان تنها یک لب پریدگی، حداکثر به ابعاد ۲*۲ و در سطح لعابشان یک خال، حداکثر به قطر نیم میلیمتر داشته باشند.

کارتن کاشی‌هایی درجه 4 معمولا سفید هست و روی کارتن سفید نوشته شده که این کالا مشمول قانون 25 استاندارد ایران نمیباشد. کیفیت درجه 4 معمولا شانسی هم هست. شاید 5 کامیون بار درجه 4 رضایت بخش باشه ولی ماشین ششم کاشی ضایعات و سرامیک غیر قابل مصرف باشد.

کاشی صادراتی

کاشی‌هایی صادراتی، مخلوطی است از کاشی‌های درجه یک و درجه دو.

گرید بندی بجای درجه بندی

مدتی است برای توجیه پایین بودن قیمت کالا، باب شده که معمولا تولیدکننده درجات 1 و 2 و 3 را در گرید B بسته بندی میکند. البته در کارخانجات مختلف گرید بندی فرق می‌کند. مثلا یک کارخانه، بهترین محصولش گرید A و یک کارخانه هم بهترین محصولش گرید C میباشد. به زبان ساده همه درجات، نتیجه خروجی همزمان از کوره هستند و اصطلاحا یک شاطر و یک خمیر و یک تنور هستند که موقع خروج از کوره درجه بندی و بسته بندی می‌شود.