از روش های چاپ بر روی کاشی معمولا برای زیباسازی نمای کاشی و سرامیک های ساختمانی استفاده می شود تا بعد از پخت، سطحی با رنگ ثابت در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد. انواع روش های چاپ روی کاشی، روش چاپ فلت، روتوکالر و روش دیجیتال که نسل نوین چاپ است، می باشند. برای چاپ نقش و نگار روی کاشی و سرامیک از چسب چاپ استفاده می­‌شود.

روش فلت: در این روش قدیمی، رنگ به روی شابلون ریخته شده و تیغه ای رنگ را روی کاشی پخش می کند و کیفیت و شفافیت در این روش پایین است.

چاپ فلت روی کاشی

روش روتوکالر: امروزه در صنعت تولید کاشی، استفاده از روش دکوراسیون رولری، به ویژه روتوکالر بسیار رایج شده است. در این روش چاپ، خمیر چاپ که محتوی رنگدانه سرامیکی است به وسیله غلتکی که طرح مورد نظر روی آن و با استفاده از سیستم لیزر حکاکی شده است بر سطح کاشی نشانده می‌شود. بسته به عمق و نوع حکاکی غلتک یا سیلندر، شدت رنگ ایجاد شده روی کاشی می‌تواند متفاوت باشد. در این روش طرح کاشی به وسیله لیزر روی سیلندرهای استوانه ای حک می شود و سپس به وسیله تماس سیلندر روی سطح کاشی چاپ می شود.

 

روش دیجیتال: اولین دستگاه چاپ دیجیتال توسط FERRO Enamel با کمک شرکت کراجت در سال ۲۰۰۰ میلادی ارائه شد. در حال حاضر این روش بهترین و با کیفیت ترین روش چاپ طرح روی کاشی است. مبنای کار این روش تقریبا مانند پرینترهای معمولی است و این نوع چاپگرها بدون هیچ تماسی با سطح کاشی، طرح را چاپ می کنند. از چاپ دیجیتال برای قطعات ویژه، کاشی های فتوکاتالیست، کاشی های فتوولتاییک و سطوحی که امکان چاپ با روش های معمولی در آن ها ممکن نیست نیز استفاده می شود. برای انجام چاپ دیجیتال باید شناختی هرچند اولیه از اصول رنگ ها داشت. اما در تمامی این موارد ایده اولیه همان تکثیر و ترکیب رنگ است.

 

روش UV یا اشعه فرابنفش: یکی از روش های چاپ روی کاشی و سرامیک روش چاپ UV یا استفاده از اشعه فرا بنفش است. استفاده از روش چاپ یو وی روی کاشی موجب کاهش محدودیت ابعاد چاپ می شود به طوری که امکان چاپ روی سطوح بیشتر از یک متر مربع بدون محدودیت و به صورت چاپ یک تکه میسر می شود. یکی از ویژگی های چاپ روی سطوح گوناگون بخصوص کاشی به روش UV برجسته بودن طرح می باشد که زیبایی خاصی به طرح چاپ شده می دهد. همچنین چاپ به این روش مخصوص فضای درون ساختمان می باشد و طرح چاپ شده نباید در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد. با این حال برای افزایش طول عمر طرح چاپ شده روی کاشی از پوشش دادن مواد خاص و براق کننده روی کاشی پس از چاپ استفاده می شود.

چاپ بر روی کاشی به روش UV یا اشعه فرابنفش

روش کوره ای: در چاپ کوره ای کاشی و سرامیک از بهترین مواد اولیه و رنگ های با کیفیت استفاده می شود. از ویژگی های این نوع رنگ ها می توان به براق و پر رنگ بودن و همچنین امکان چاپ طیف وسیعی از رنگ ها اشاره کرد، به طوری که با استفاده از رنگ های بی کیفیت و ارزان قیمت امکان چاپ رنگ قرمز و سبز میسر نیست. این نوع چاپ برای کاشی های به کار رفته در فضای باز استفاده می شوند. در چاپ کاشی و سرامیک فضای باز به دلیل اینکه بخشی از مراحل چاپ مثل جایگذاری یا دکور کردن طرح چاپ شده روی کاشی خام به صورت دستی صورت می گیرد، نیازمند هنر استادکاران با دقت، متبحر و با تجربه بوده و کار ساده ای نیست. از ویژگی های خاص این چاپ کاشی می توان به ضد خش بودن آن اشاره کرد. ضد خش بودن کاشی کوره ای به این دلیل است که لعاب موجود روی کاشی در دمای 780 تا 800 درجه ساتنتیگراد به آرامی شروع به ذوب شدن می کند و طرح چاپ شده جذب لعاب کاشی شده و پس از سرد شدن بخشی از لعاب کاشی می شود.  لازم به ذکر است که چاپ روی کاشی و سرامیک به روش کوره ای به دلیل هزینه بالا و عدم براقیت و درخشانی طرح چاپ شده به هیچ وجه مناسب برای فضاهای معمولی داخل ساختمان بعنوان کاشی تزیینی نمی باشد و صرفا به دلیل قابلیت شستشو، مقاومت در برابر رطوبت، گرما، سرما، نور مستقیم آفتاب و باران اسیدی استفاده می شوند. مگر اینکه در فضاهای داخلی مانند استخرهای سرپوشیده,حمام و … که در معرض رطوبت هستند مورد استفاده قرار بگیرند.

روش سابلیمیشن: چاپ کاشی و سرامیک به روش سابلیمیشن از جمله متد های متداول چاپ روی کاشی برای فضای درونی ساختمان است. چاپ به روش سابلیمیشن بدون هیچ محدودیت رنگ صورت می گیرد و بسیار براق تر از دیگر روش های چاپ می باشد. با استفاده از این روش می توان طرح یا عکس دلخواه خود را به صورت چیدمان پازلی و تابلو کاشی پازلی سفارش داد.

معایب چاپ بر روی کاشی

الف) غیر قابل شستشو بودن به طور مداوم

ب) خش پذیر بودن چاپ

ج) قابل استفاده فقط در فضای داخلی ساختمان

د) نور مستقم آقتاب باعث کم رنگ شدن طرح چاپ یا حتی پاک شدن کلی طرح چاپ می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *